Rasbeschrijving


De Norwich Terrier is in de negentiende eeuw ontstaan in de streek Norwich in Engeland. Dit ras is pas recentelijk erkend. Zowel de Norfolk als de Norwich Terrier hoorden oorspronkelijk tot n ras, maar op grond van de plaatsing van de oren worden ze tegenwoordig als twee aparte rassen beschouwd. In 1964 is dit onderscheid in Engeland officieel gemaakt en de Amerikanen hebben dit besluit nagevolgd in 1979. De Norwich Terrier is Engelland oorspronkelijk ontwikkeld als een kleine rattenvanger. Later werden deze honden ook gebruikt om vossen die tijdens de jacht een hol in doken eruit te jagen, zodat de paarden en de jachthonden de jacht niet zouden hoeven onderbreken. Dit ras stond aan het beging van de twintigste eeuw in de Verenigde Staten bekend als de "Jones Terrier"

De Norwich Terrier is een actieve, moedige, aanhankelijke en goedgebalanceerde hond. Deze honden zijn niet nerveus en zoeken geen ruzie. Het is makkelijk om de Norwich Terrier af te richten, maar ze moeten wel consequente regels krijgen. Deze kleine honden houden van iedereen en hebben een goede houding tegenover kinderen. Wanneer ze langere tijd buitenshuis worden gelaten en niets te doen hebben, zullen ze gaan graven en blaffen. Deze hond zal met andere huisdieren geen moeilijkheden hebben, maar het kan zijn dat hij moeilijk zindelijk is te maken. Het is riskant om de Norwich Terrier los te laten lopen, tenzij het veilig is. Ze gaan graag mee joggen over korte afstanden.

De Norwich Terrier is een relatief langlevende en geharde hond. De gemiddelde levensverwachting is 12 tot 15 jaar. Dit ras heeft een aanleg tot het krijgen van de Ziekte van Von Willebrand en tot het krijgen van oogproblemen. Deze ziekte, waarbij het gaat om een deficint van de bloedeiwitten, is zowel gerfd als verworven. Sommige Norwich Terriers kunnen lijden aan rugproblemen.

Deze hond heeft een ruige, middellange, waterdichte vacht die relatief makkelijk te verzorgen is. Het is wel belangrijk om de vacht iedere dag te kammen en te borstelen om te voorkomen dat de vacht gaat vervilten. De vacht hoeft weinig geknipt te worden. Tijdens de rui moet extra aandacht aan de verzorging van de vacht worden geschonken. Baden en gebruik van droogshampoo alleen indien nodig. De Norwich Terrier verhaart weinig. Het is makkelijker om de vacht iedere 6 tot 8 weken professioneel te laten trimmen, dan thuis het haar te knippen.